Debiteurenbeheer uitbesteden ja of nee?

Wat doe je als jouw lijst met achterstallige betalingen uit de hand begint te lopen? Helaas kan dit altijd gebeuren, ook al heb je een waterdicht proces en ervaren werknemers. Soms kan een piek in werkaanbod of een langdurige ziekte in het team roet in het eten gooien. Het is dan onmogelijk om zelf de lange lijst af te werken en contact op te nemen met al de wanbetalers. Maar wat zijn precies de voor- en nadelen van het uitbesteden van je debiteurenbeheer?

De voordelen van uitbesteden

Het uitbesteden van je debiteurenbeheer door BMK, ook al was dit misschien niet je eerste idee, heeft een aantal voordelen. Het incassobureau dat je inhuurt zal vanuit jouw bedrijfsnaam werken, dus de klant zal niets merken van de verandering. Ook zullen deze mensen professioneel blijven en de klant op een nette manier behandelen, zodat de relatie in stand blijft. En een frisse kijk op jouw processen is in sommige gevallen zo slecht nog niet. Je medewerkers kunnen extra vaardigheden leren, je debiteurenbeleid wordt volledig opgeschoond en upgedate en jij krijgt het geld waar je recht op hebt.

De nadelen van uitbesteden

Natuurlijk zijn er aan uitbesteden ook nadelen verbonden. Je moet er namelijk voor betalen. Vraag je dus af of de achterstallige betalingen niet minder waard zijn dan de rekening die je van het incassobedrijf zal krijgen. Ook kun je je afvragen wat goedkoper is: een nieuwe kracht opleiden of tijdelijk een derde partij inhuren. Toch zijn incassobureaus vandaag de dag niet zo duur meer als geweest en zouden de kosten je wel eens positief kunnen verbazen. Een ander nadeel is dat een vreemdeling in een gevoelige afdeling van je bedrijf komt kijken en hier misschien dingen aantreft die jij niet onder ogen wilt komen. Soms kun je deze trots beter aan de kant zetten en vasthouden aan het eindresultaat: een financieel gezond bedrijf, tevreden klanten en een gestroomlijnd debiteurenbeleid.