Ook voor je oproep TOM zitting schakel je de hulp in van een advocaat

Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat je een keer wordt beschuldigd van een klein strafbaar feit. Winkeldiefstallen en verkeersovertredingen hebben vaak taakstraffen, boetes of een tijdelijke rijontzegging tot gevolg. Deze kleine zaken worden vaak behandeld door de Officier van Justitie, zodat de rechter zich hier niet mee hoeft te bemoeien. Als jij een oproep voor een TOM zitting hebt ontvangen, dan ben je uitgenodigd bij de Officier van Justitie om een taakstraf in ontvangst te nemen. TOM staat voor Taakstraf Openbaar Ministerie. Wat veel mensen zich niet realiseren is de waarde van een advocaat voor tomzitting.

Grotere gevolgen dan je denkt

In eerste instantie lijkt het misschien gewoon verstandig om de straf in ontvangst te nemen en te accepteren wat je hebt gedaan. Echter, wie zegt dat deze straf terecht is? Niet de rechter, want die heeft er niets mee te maken gehad. Naast een taakstraf zal je ook een aantekening krijgen op je strafblad en dit kan in de toekomst ernstige gevolgen hebben bijvoorbeeld voor je professionele carrière. Het is dus nooit verstandig om te accepteren wat je hebt gekregen. Een advocaat kan kritisch naar je zaak kijken en beoordelen of de straf terecht is of misschien te hoog.

De hulp van een advocaat

In vele gevallen zal een advocaat je helpen bezwaar in te dienen tegen je oproep en vragen om een second opinion van een rechter. Het is heel goed mogelijk dat de rechter vervolgens heel anders naar je zaak kijkt en dat deze je straf zal verlagen of kwijtschelden. Een advocaat helpt je tijdig en professioneel te reageren en weet precies wat de vervolgstappen moeten zijn. In het ergste geval blijft je straf hetzelfde, dus zal je nooit iets verliezen. Op deze manier weet je wel zeker dat je eerlijk bent behandeld en gehoord.